My Graduation Project

Vissa av er har ju varit lite nyfikna på vad jag gjorde för gymnasiearbete så jag tänkte berätta lite om det.
Jag läste ju naturvetenskap och var därför tvungen att välja något som har med biologi, kemi, fysik eller matte att göra. Jag har tidigare tyckt att miljöaspekterna i biologi och kemikurserna har varit väldigt intressanta och valde därför att skriva om kemikalier i kläder.

 

Fokuset i min rapport lade jag på klädesplaggen när konsumenten har fått dem i handen. Jag tittade därför inte på något som har med produktionen eller arbetarna i fabrikerna att göra. Mitt arbete är alltså inom kemi och biologi.

 

I början hade jag jättesvårt att komma igång, men det berodde nog på att det var ganska fullt upp under höstterminen också. Men så fort som jag satte mig ned och började så rullade det på och det var till och med ganska roligt. Men allra främst var det lite skrämmande...

 

Det första som de flesta tänker på när de hör kemikalier i kläder är ju jeans. De flesta tror att de är proppfulla av kemikalier och därför är klädernas "bad guys", men de är långt ifrån ensamma värstingar i klädindustrin… Allt från träningskläder och allvädersjackor till t-shirts med plasttryck och underkläder innehåller skadliga kemikalier som lätt tvättas ur och går rakt ut i våra vattendrag. Flera ämnen som används i kläder påverkar dessutom oss negativt genom göra oss allergiska eller störa vår reproduktionsförmåga. Vissa ämnen kan till och med ge oss cancer...

 

Som sagt, det är minst sagt skrämmande. Om det är någon som vill läsa rapporten kan jag fixa det på något sätt, men kommer inte lägga upp den här eftersom att det vetenskapliga skrivandet inte är det mest inressanta plus att den är 10 sidor lång.

 

Hur går det för er då? Vad gör ni/ tänker ni göra för gymnasiearbete? :)

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag skrev en rapport om jeans-tillverkningsindustrin med alla dess negativa effekter som man kanske inte i första hand tänker på. Det är rätt läskigt faktiskt....
Men din rapport handlade inte enbart om jeans utan klädindustrin överlag? Det är faktiskt ett intressant ämne och många tänker inte på hur klädindustrin påverkar människorna som är inblandade i tillverkningen.
Hoppas du får bra betyg på ditt arbete! :)

2014-05-31 @ 15:10:29
Postat av: Linnéa Alpsten

Åh vad intressant! :D Jag går också natur, men har ingen aning om vad jag ska skriva i höst :)

2014-05-31 @ 19:24:14
URL: http://linneaalpsten.blogg.se/
Postat av: CECILIA

Du har inte lust att göra ett bloglovin byte? :)

2014-09-22 @ 16:57:22
URL: http://candersson.bloggplatsen.se
Postat av: Emma

Sv: Tack så mycket! :) bilder dyker upp så fort dom är lämnade och godkända av hon som är med på bilderna ;) max 2 dagar gissar jag.

2014-09-22 @ 19:35:10
URL: http://emmamaki.weebly.com

-Jag gör gärna bloglovinbyten och länkbyten, så är du intresserad av det så är det bara att fråga!
-Har du en tävling i din blogg? Tipsa mig i så fall!
-Alla bilder i bloggen är fotade av mig om inget annat sägs. Då får gärna låna bilderna, men länka mig i så fall och fråga hellst innan!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (our dirty little secret)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback